Vežbanje

Upućeni kažu da se “trbušnjaci prave u kuhinji, ne u teretani”, i u velikoj meri to je tačno. Nema tog vežbanja koje će moći da otkloni posledice loše ishrane – koliko god da se znojite u teretani. Samo razmislite – jedna Snickers čokoladica sadrži oko 250 kalorija, što je jednako kalorijama koje potrošite za pola sata aerobika. I nažalost, isto znamo da nije uopšte teško pojesti Snickers, pa onda malo keksa, pa možda malo pice… I to nas dovodi do toga da trebamo da zamenimo radno vreme od 9 – 5 sa vežbanjem u teretani od 9 – 5.

To naravno ne znači da vežbanje nije važno – fizička aktivnost je super važna ako želite da izguite težinu i dodjete do željene linije.

Pod broj jedan – vežbanje ipak sagoreva kalorije. Ako nastavimo sa primerom od ranije, 1 sat aerobika može da sagori oko 500 kalorija, zavisno od vaše težine. To je već dosta veliki deficit u vašem dnevnom unosu kalorija. U kombinaciji sa zdravom ishranom, redovno vežbanje će drastično povećati brzinu kojom skidate kilograme. I ne samo to – vežbanje gradi jake, zdrave mišiće. Mišići su važni zato što vam pomažu da brže sagorevate masnoće, i daju vam zdrav, tanak izgled. Na psihološkom planu, vežbanje oslobadja dopamin u našem mozgu, što nam popravlja raspoloženje, naše mišljenje o sebi, i motiviše nas da nastavimo sa našom borbom protiv kilograma. Kada provedete sat vremena mučeći se u teretani, da li ćete imati srca da se vratite kući i pojedete neki ogroman, masan obrok? Verovatno ne.

Ako kao mnogi od nas niste dugo vežbali i malo se plašite da počnete, krenite polako, malim koracima. Postoji mnogo načina da povećate fizičku aktivnost u vašem dnevnom životu, navešćemo vam nekoliko primera:

1) Umesto da idete liftom, popnite se stepenicama

2) Ako idete negde blizu, idite peške ili biciklom, ne kolima ili prevozom.

3) Ako idete autobusom, izadjite 1-2 stanicu pre vašeg odredište, i prošetajte ostatak puta.

4) Umesto da provede popodne gledajući TV, prošetajte se po komšiluku. Ne samo da ćete sagorevati kalorije, već ćete se osećati mnogo odmornije i energičnije.

5) Za vikend isplanirajte neku fizičku aktivnost koja će vam prijati – posetite neka mesta u svom gradu na kojima niste bili, ili se prošetajte po lokalnom parku. Isplanirajte šetnju u prirodi sa prijateljima.

Uklopite redovne fizičke aktivnosti u vašu dnevnu rutinu, i uskoro ćete osećati veliku razliku u kvalitetu života, kako fizički tako psihički. Naši poslovi nas vrlo često vezuju za stolicu, i provodimo vreme menjajući stolicu u kancelariji za stolicu u kući. Kada krenemo da vodimo fizički aktivnije živote, ne samo da ćemo poboljšati naša tela i zdravlje, već i naše raspoloženje.